KLEUR EN LICHT

kleurconcept2

Ongetwijfeld heeft U al eens geprobeerd met een kleurenwaaier de kleur van uw tapijt of ander object te evenaren en wanneer U het dan schilderdeop een muur leek het totaal anders. Dit noemt men metamerisme. Metamerisme wordt omschreven als één kleur dat onder verschillend licht anders lijkt. De ene kleur is al meer onderhevig aan dit fenomeen dan het ander. Voorbeelden zijn taupe, mauve, lila en vergrijsde geelgroen tinten. Vandaar dat U best onder verschillende lichtbronnen uw kleuren kiest.

Vandaar dat het type licht dat in een ruimte binnenvalt of schijnt van groot belang is bij het kiezen van de juiste kleur.

Direct zonlicht

kleurconcept3Direct zonlicht wordt beschouwd als het ideale licht om kleuren te bekijken gezien dit licht een perfecte balans geeft tussen het warm (geel zonlicht) en koud (blauwe lucht) spectrum. Noorderlicht is het koudst terwijl zuiderlicht warmer is. In deze ruimte kan je duidelijk merken dat het direct zonlicht de meest echte kleurweergave is.

 

 

 

Indirect zonlicht

kleurconcept4Natuurlijk zonlicht is niet consistent. Het verandert van zonsopgang, middag naar avondzon. Een mooie avondzon heeft een subtiel karakter op de kleuren van een ruimte zoals je hiernaast kunt merken.

 

 

 

 

Artificieel licht

kleurconcept5De kleureninterpretatie onder gloeilampen of halogeenspots komt veel warmer over, de rode en gele kleuren worden duidelijker terwijl de blauwe en grijze tinten verzwakken. Onder TL-lampen zullen de blauw-groene kleuren meer naar voor komen terwijl de rode en gele minder zullen opvallen.

 

 

 

KLEUR EN RUIMTE

Ruimte heeft ook invloed op onze kleurindruk. Hoe groter de ruimte, hoe meer opvallend een kleur zal worden waargenomen. Een kleur dat er rijkelijk mooi uit ziet op een kleurenstaal kan overwelmend overkomen op een groot oppervlak. Kleine, smalle ruimtes zullen kleur intensifiëren, grote ruimtes kunnen meer verzadigde kleuren aan.

HOE KLEUR ANDERE KLEUREN BEÏNVLOEDT

Een kleur dat omgeven is door een ander kleur beïnvloedt de manier waarop we kleur waarnemen. Een gebroken witte muur kan rozig lijken wanneer het tapijt rood is. Complementaire kleuren (zoals rood en groen) lijken elkaars kleuren te versterken. 2 vierkanten van hetzelfde grijs zullen verschillend lijken tegen een witte achtergrond dan tegen een donkere achtergrond. De franse chemicus, Michel Eugène Chevreul (1786 – 1889), ontdekte dat onze kleurperceptie beïnvloedt wordt daar omringende kleuren. Vandaar de fameuze Chevreulwet: "Twee naast elkaar liggende kleuren, gezien door het oog, zullen zo verschillend mogelijk lijken." Vandaar dat kleuren, gecombineerd met andere kleuren in eenzelfde omgeving, feller, doffer, sterker en dergelijke lijken.