HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN BLAUW

blauw1Blauw is het meest kalmerende kleur, het promoot fysische en mentale relaxatie, veiligheid en zekerheid. Kleurentherapeuten gebruiken blauw voor het stimuleren van de gezondheid, pijnvermindering en verlaging van de bloeddruk.

Mensen in lichtblauwe klederdracht zijn vaak creatief, gevoelig en hebben veel verbeelding. Ze hebben nood aan een vredige omgeving. Mensen in donkerblauwe kleren neigen eerder gekend voor hun intelligentie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid. Ze zoeken rust op en houden van affectie en tederheid.

Lichtblauw promoot creativiteit. Vandaar dat het een ideaal kleur is voor bureaus en studiekamers. Het kan ideaal gecombineerd worden met geel, gezien geel het denken en het organiseren stimuleert. Turkoois lijkt de communicatie met anderen te stimuleren.

Donkerblauw past vaak goed in slaapkamers gezien het een zorgeloze, diepe slaap bemoedigt. Gebruik blauw niet waar men dagelijks leeft. Je zou kunnen ten prooi vallen aan zijn niet-stimulerende en krachtige kalmerende effecten.

SYMBOLIEK VAN BLAUW

blauw2Gezien zijn hemels en oceanisch karakter roept blauw open ruimtes, kalmte en sereniteit bij ons op. Het symboliseert vrede, vlucht en droom.

Heel lang was blauw het favoriete kleur in Oosterse culturen.

Tijdens de Middeleeuwen was "lapis-lazuli" het blauwe kleur bij uitstek van de decorateurs. Het was zo waardevol dat het soms duurder werd verkocht dan goud. Vandaar dat de maagd Maria altijd in blauwe mantel werd afgebeeld.

Blauw was het kleur van Zeus en Jupiter in het Grieks en Romeins Tijdperk. Blauw associëren we met: kalmte, vrede en vreedzaamheid. Donkerblauw geschilderde muren geven een kalmerend effect. Blauw kent ook een dynamische kant: creativiteit en inspiratie.

Een blauwe kleur is moeilijk te scheiden van hygiëne, frisheid en properheid. Reclamemakers demonstreren dit in tal van producten: ruitenreinigers, detergent, gezichtscrème ed.

Blauw staat voor Vrede : denk naar aan de vlag en de helmen van de Verenigde Naties. Expressies zijn blauwe rook; blauw staan van de kou ; blauw bloed...