HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN GEEL

geel1Hoe zou je zelf reageren indien je een bondgenoot vond bij de orde en organisatie in een keuken? Wat indien je een plaats zou hebben waar huiswerk effectiever verwerkt of een kamer waar het goede humeur gestimuleerd wordt? Kleur is niet het enige wat een ruimte opvrolijkt maar het helpt steevast. Ieder geel helpt bij het creëren van een vrolijke omgeving.

Geel is klaar, vrolijk en stimulerend. Het wordt geassocieerd met het intellect en de gedachte-expressie. Het verbetert de denkcapaciteit, oordeling en het nemen van beslissingen. Geel promoot ook de assimilatie van nieuwe ideeën en de capaciteit van verschillende standpunten. Het helpt ook mensen in hun organisatie en ze verwerven ook een optimistische houding.

Mensen die gele kleren dragen zijn interessant en stimulerend. Zij streven naar activiteit en houden van uitdagingen. Ze zoeken geluk op.

Vandaar dat geel ideaal is waar er intellectuele activiteit heerst. Het is wel belangrijk geel te combineren met andere kleuren zoals blauw zodat er toch een deel rust en veiligheid in de omgeving voelbaar is. Van te veel geel worden mensen nerveus.

SYMBOLIEK VAN GEEL

geel2Geen ander kleur brengt meer licht in huis dan geel, de kleur van de zon, het licht, de zomer. In donkere kamers of kamers gericht naar het noorden is geel de beste bondgenoot voor de klaarheid.

Over de eeuwen geen werd geel in verschillende culturen gebruikt als symbool van De Keizers van China, de komst van de lente en Pasen, de vrijgevigheid van de aarde met graan en maïs, budhistische filosofie en dergelijke.

Geel trekt de aandacht van mensen. Het wordt gebruikt om mogelijke gevaren aan te duiden in het verkeer of op de werkvloer.

Geel wordt gebuikt in reclame om aandacht te trekken. Denk maar aan de gele gids en de taxi’s in New York.

Ook in sport heeft geel een betekenis. Een gele kaart wordt in voetbal gebruikt om een speler te verwittigen van fouten. De gele trui in de Ronde van Frankrijk wordt gebruikt als symbool van suprematie.

Geel kent ook negatieve kanten. Het wordt geassocieerd met ziekte en lafheid.