HET PSYCHOLOGISCHE EFFECT VAN GROEN

groen1Groen staat voor het symbool van leven, groei, bloei en harmonie. Het geeft ons comfort, relaxatie en goedgezindheid.

Als wij over groen nadenken, beelden wij alles in wat de natuur ons geeft zoals bossen, bomen, gras, olijven, appels, jade en smaragd. Gezien groen ons sterke relaties geeft met de natuur, brengt het er ons dichter bij.

Groen brengt ons ook psychologisch voordeel bij zoals een verbeterde balans van het hart, de longen en bloedcirculatie. Groen zou onze ademhaling vertragen en kalmeren.

Mensen gekleed in groen neigen voorzichtig en observerend te werk te gaan in plaats van te handelen. Ze tonen een humanitair gevoel, een plezier bij helpen van anderen en merken details op dat anderen overzien.

In decoratie worden kleuren zoals mint en aqua beschouwd als verfrissend. Appelkleur en leem stimuleren meer en creëren een atmosfeer van geluk en lichtheid, terwijl meer donkere kleuren als flessenkleur en olijf een gevoel van rust brengen. Dankzij de intrinsieke kwaliteiten van groen brengt het een gevoel van de natuur in onze woonkamers.

SYMBOLIEK VAN GROEN

groen2Tijdens de Middeleeuwen werd groen beschouwd als het kleur van rampspoed en kwaad. Het werd zelfs geassocieerd met de duivel. Groen symboliseerde superstitie zodanig dat men vermeed zich in het groen te kleden.

In Oosterse culturen werd groen over tijd minder gekoppeld aan het kwade. Het werd zelfs een symbool van hoop en willekeur in positieve en negatieve zin.

Groen wordt soms ook geassocieerd met onstabiliteit en onzekerheid ten opzichte van hoop, jeugd en spel. Denk maar aan de groene lakens van kansspelen, biljarttafels, pingpong, tennisvelden, voetbalvelden en baseballvelden. Instabiliteit, willekeur, overwinning en verlies worden groen gekleurd.

De groene deugden: een kalmerend effect op het zenuwstelsel, een gevoel van relaxatie en een ontstresser. Groen creëert een geruststellende sfeer, een gevoel van comfort en een verbinding met de natuur.

Groen roept bij ons natuur en gezondheid op. Zo zijn er tal van uitdrukkingen met groen: iemand groen licht geven; groen achter de oren; groen van jaloezie...