HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN ORANJE

oranje1Uit fysiologisch standpunt gezien versterkt oranje het immuniteitssysteem en verbetert het de vertering. Oranje is het vrolijkste kleur bij uitstek. Het bevrijdt ons van emotie, bevordert de zelfzekerheid en vergevingsgezindheid. Oranje stimuleert de strijd tegen depressie en activeert de goede humeur. De blekere kleuren van oranje als perzik en abrikoos helpen onze zenuwen te controleren.

Mensen die vaak oranje getinte kleren dragen zijn mensen die van actie houden, competent en eerder ongeduldig. Ze zijn onafhankelijk, gemotiveerd, competitief en goed georganiseerd. Het zijn ook mensen die creatief en praktisch zijn, die veel energie hebben en niet op de zelfde plaats kunnen blijven.

Oranje combineert de stimuli van zowel rood en geel. Dit vrolijke kleur met zijn sterke personaliteit bevalt actieve mensen die zich goed in hun vel voelen. Dansers schijnen vaak aangetrokken door oranje. Voor hen die oranje te hard vinden, kunnen zij een voorkeur geven aan terracotta, abrikoos of perzik.

SYMBOLIEK VAN ORANJE

oranje2Het woord oranje is pas in Europa in gebruik genomen toen de sinaasappel zijn intrede deed. De term kwam het eerst voor in een Engels gedicht van 1044 na Christus. Pas rond 1750 verscheen het woord veel frequenter in boeken en gedichten toen de sinaasappel gekend was bij het volk.

Mensen associëren oranje met de kleurrijke herfst, het vuur, de aarde en aarden potten. Ondanks dit alles heeft oranje niet zo’n grote symbolische betekenis als rood en geel. Het is eerder een combinatie van de twee, het vrolijke en stimulerende van geel en het passionele, onstuimige van rood, dit alles aan een minder intense graad.

Daarnaast bestaan er geen uitdrukking met het kleur oranje zoals deze wel bestaan voor de andere kleuren. Dit bewijst hoe zwak ontwikkeld oranje is in onze culturen. Oranje speelt dus meestal een secundaire rol, zo spreekt men eerder van rode klei, terwijl rode klei eerder oranje lijkt.

Symbolisch heeft oranje misschien geen plaats, maar op gebied van veiligheid en zichtbaarheid speelt het wel een belangrijke rol. Als het best zichtbare kleur bij uitstek, wordt oranje in de meest diverse materialen gebruikt zoals reddingsvesten en opblaasbare boten.