HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN ROOD

rood1Ons lichaam wordt op verschillende manieren beïnvloed door verschillende lichtgolven. Rood heeft de langste golflengte en traagste frequentie. Rood stimuleert het hart en dus ook de bloedcirculatie. Het versterkt het lichaam en de aanmaak van rode bloedcellen.

Rood is een zeer krachtig kleur in termen van psychologie. Het wordt geassocieerd met hoge energieniveaus en stimulatie. Moed, antidepressiviteit, assertiviteit, vastberadenheid vriendelijkheid, warmte en sensualiteit is wat rood uitstraalt. Te veel rood kan mensen irriterend, ongeduldig tot zelfs kwaad maken. Gebruik eerder ondertonen van rood zoals terracotta, of indien je liever fel rood gebruikt, doe het op een gebalanceerde manier met andere zachtere tinten.

Mensen in rode kleren neigen ambitieus, impulsief, verheugd en energiek te zijn. Ze willen veel bereiken, zijn moedig en extravert waardoor ze vaak goede leiders zijn.

Door zijn stimulerend effect is rood zeer geschikt in ruimtes waar veel activiteit en beweging heerst zoals inkomhal, trap, keuken en oefenruimte. U hoeft daarvoor niet alle muren in het rood te schilderen, begin met één vlak als accentkleur en bekijk wat het effect is.

SYMBOLIEK VAN ROOD

rood2Rood wordt vaak beschouwd als "het kleur van de kleuren". Sommige talen gebruiken "gekleurd " en "rood" als synoniem, in andere talen zijn " rood" en "prachtig" synoniemen.

Rood wint onze zintuigen en bloedcirculatie op. Het is het kleur van passionele liefde, sensualiteit en lust.

Rood is vreugdevol. Veel kinderproducten worden rood gekleurd : ballonnen, speelgoed net als confituur, snoepgoed en dergelijke. De kerstmisperiode wordt ook rood gekleurd.

Rood lokt euforie, snelheid en actie uit. Vandaar dat vele sportauto’s rood gekleurd zijn. Rood en oranje zijn het best zichtbaar op afstand. Vandaar dat deze kleuren gebruikt worden voor gevaar aan te duiden. Het zijn ook de kleuren van verbod. Stopsignalen en verkeerslichten zijn rood gekleurd.

Rood trekt onze aandacht: let maar op verlaagde prijzen in winkels en de leraar die fouten aanduidt in het rood.

Rood, het kleur van bloed, identificeert de eerste hulp bij ongevallen en het Rode Kruis. Zelfs militaire uniforms waren rood tot de 19de eeuw.

Rood brengt woede en agressiviteit met zich mee, zo spreekt men van "rood zien van woede". Maar ook andere emoties als "rood van schaamte".