HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN VIOLET

violet1Mensen koppelen violet aan antiseptische eigenschappen. In sommige klinieken worden ultraviolette lichten gebruikt voor het zuiveren van de lucht. In psychiatrische instellingen wordt vaak een violet kleur gebruikt om patiënten met angsten te kalmeren en gerust te stellen.

Volgens kleurpsychologen helpt violet bij het geestelijke evenwicht. Daarenboven wordt violet gekoppeld aan de artistieke en muzikale zintuigen, aan de grootse idealen, aan de intuïtie en de spiritualiteit. Het bevordert de creativiteit, de gevoeligheid en het medelijden.

Mensen die houden van violette kleren zijn eerder gevoelige, intuïtieve en liefdadige mensen. Hun gevoelige natuur kan hen kwetsbaar maken, vandaar dat men vaak hen aanbeveelt magenta te combineren die het zelfvertrouwen meer benadrukt.

Als decorerende functie gebruikt men violet voor theatrale effecten te bekomen, waardoor de creatieve personaliteiten van het huis benadrukt worden. Heel veel artiesten houden van een vleugje violet in hun omgeving. Daarnaast wordt dit kleur vaak gebruikt op religieuze en mediterende plaatsen.

SYMBOLIEK VAN VIOLET

violet2Ontstaan door samensmelting van rood en blauw, twee kleuren met volledige tegenstellende personaliteiten, suggereert violet en zijn andere tinten zoals mauve en het purper het mysterieuze, rijke en fijngevoelige naast het zich onwel voelen, het troebele en het uitdagende. Deze kleuren hebben een soort van dubbele personaliteit die verschillende reacties met zich mee brengt.

De geschiedenis van de kleuren is gekentekend door het paars. Paars werd gemaakt van een weekdier die, tijdens de antieke periode, diende voor het kleuren van de meest kostbare kleren en kon dus enkel veroorloofd worden door koningen.

Violet wordt in religieuze context geassocieerd met het mysterie van de Passie van Christus. Tijdens de Paasperiode worden tinten violet en geel gebruikt als symbolisering van de Vastenperiode en het heropleven van de lente te zien aan de gele krokussen en paaslelies.

Ten tijde van het Britse keizerrijk was purper één van de weinige kleuren die toegelaten waren naast grijs, zwart en wit tijdens periodes van rouw. Vandaar hoogst waarschijnlijk dat purper nooit in de mode was tot na de 19de eeuw omwille van de lugubere connotaties die er aan gekoppeld werden.

In de jaren '60 werden violette kleuren erg populair. De nieuwe generatie jongeren op zoek naar vrijheid werden aangetrokken door deze niet-conventionele en uitdagende kleuren.