HET PSYCHOLOGISCH EFFECT VAN ZWART

zwart1Zwart kent verschillende karakteristieken: het geeft een gevoel van bescherming, comfort, maar ook een mysterieuze sensatie. Zwart wordt geassocieerd met stilte, oneindigheid en de vrouwelijke vitaliteit. Zwart creëert dramatisch gevoel, vandaar dat men er voorzichtig moet mee omspringen. Sommigen beweren dat zwart een kracht uitstraalt dat kan geassocieerd worden met een beperkte persoonlijke evolutie of als een afschrikmiddel voor verandering.

Zwarte kleren dragen straalt vaak een demonstratie van zelfcontrole uit en een autoritaire personaliteit; het representeert een vastberaden, gedisciplineerde persoon met een sterke wil en vaste ideeën. Zwart komt ook meer voor in stedelijke omgeving dan op het platteland.

Het gebruik van zwart in decoratie kan dramatisch en inspirerend werken, het bevordert het psychologisch effect van andere kleuren. Het is wel belangrijk het gebruik van zwart te matigen: grote zwarte oppervlakken op muren en plafond geven een kleinerend gevoel en verkleint visueel de ruimte.

Oordeelkundig gebruik van zwart in ruimtes zullen andere kleuren accentueren samen met een gevoel van verfijning en drama. De Chinese cultuur associeert zwart met deugden van goed geluk en rijkdom, iets waar mensen altijd naar hopen.

SYMBOLIEK VAN ZWART

zwart2Zwart is het symbool bij uitstek, in decoratie en mode, voor elegantie en moderniteit. Automatisch denken we een luxueuze kleren en objecten. Zwart representeert weelde, verfijning, lijkt gesofisticeerd en mysterieus.

Zwart wordt nog steeds geassocieerd met religieuze kleren; het lokt waardigheid, kracht en bedreiging uit. Zwart is het symbool van autoriteit en in klederdracht straalt het zelfs strengheid uit. Denk maar aan kleren van politiemensen, bewakers, advocaten en rechters.

Zwart kent ook negatieve connotaties: mensen associëren het aan gierigheid en door traditie wordt zwart gekoppeld aan dood en rouw.