RUIMTELIJKE ILLUSIES

Om een ruimte groter te doen lijken, schilder het in een licht of koud kleur. Lichte kleuren geven meer licht af en creëren meer afstand dan donkere kleuren. Koude kleuren zoals blauw, groen en lila lijken altijd verder weg dan warme kleuren. Gebruik deze tips voor een ruimte groter en luchtiger te maken. Ruimtelijke illusie is gebaseerd op "warm-koud", "licht-donker" en "hoeveelheid-contrast".

INTIMITEITSEFFECTEN

ruimte1Zoekt U een warmere sfeer, gebruik warme of donkere kleuren. Kleurtonen zoals oranje, bruin en rood warmen ruimtes op en geven het een vriendelijk uiterlijk. Donkere kleuren geven eerder intimiteit. Het intimiteiteffect wordt bekomen door warmte-koude en kwantiteitscontrasten.

 

 

 

 

 

 

PLAFONDEFFECTEN

ruimte2Bij een te hoog plafond gebruikt men best donkere, warme kleuren of kleuren die minder verzadigd zijn om het visueel lager te krijgen. Daarenboven verkrijgt men een intiemere omgeving. Gebruik lichte, koude of meer verzadigde kleuren om een plafond hoger te doen lijken. Het hoogte of laagte effect bekomt men dus door een combinatie van warm-koud, licht-donker en kwantiteitscontrasten.

 

 

 

 

 

ARCHITECTURALE DETAILS

ruimte3Architecturale details zoals sierlijsten, plinten, ramen en ornamenten op het plafond zijn objecten dat men niet mag negeren. Schilder deze objecten in een lichter kleur dan de muren en met meer glans om ze te accentueren. Ze zullen beter licht reflecteren. Het accentueren van objecten doet men via het licht-donker principe en de juxtapositie van verschillende glansgraden.

Indien er architecturale details zijn dat U storen, schilder de kamer volledig in het zelfde kleur. Vermijd contrasteffecten op oneffen, lelijk gedecoreerde muren.

 

 

 

OPSPLITSEN VAN RUIMTES

ruimte4Symbolisch kan men ruimtes indelen in kleur. Zo hebben we op de foto een ander kleur achter het bed geplaatst om zo een bedhoek te creëren. Zo maakt men een ruimte om te slapen en een ruimte om te lezen ( lichte kleur ) en heeft men de indruk dat er 2 ruimtes zijn. Het opsplisten van ruimtes wordt meestal gedaan met het licht-donker en warm-koud pricipe.

 

 

 

 

OPEN RUIMTES

Indien U in een open en zeer ruim huis leeft kan men best gradaties nemen van hetzelfde kleur ( blauw-groen blauw-rood ). Zo kan men aanpalende ruimtes rustig doen over lopen van kleur zonder al te veel drukte.

HET GEBRUIK VAN STREPEN

  1. ruimte5Gebruik verticale strepen om muren en plafonds hoger te doen lijken.
  2. Horizontale strepen kunnen de illusie creëren date en ruimte breder, langer is en verlaagt het plafond.
  3. Gebruik diagonale strepen om een gevoel van beweging te creëren.